Nelleke over Wandelpoëzie

Sinds 2002 verzorg ik met veel plezier wandelingen door de historische binnenstad van de fraaie Hanzestad Zutphen. Tijdens deze wandelingen draag ik gedichten voor. Ik heb dit Wandelpoëzie genoemd. Vele poëzieliefhebbers, leesgroepen en belangstellenden zijn op deze manier in aanraking gekomen met de twee grootste dichters uit de vorige eeuw die Nederland rijk is: Ida Gerhardt en M. Vasalis. Ook heb ik een Romantische route gemaakt voor verliefden, geliefden, gehuwden en liefhebbers.

springbronNa het volgen van een toeristische opleiding ging ik werken als stadsgids bij de VVV in Zutphen. Door groepen mee te nemen door de stad en te vertellen over haar historie, leerde ik de stad goed kennen. Tijdens een ontmoeting met de voormalig secretaresse van Ida Gerhardt stelde ze me voor om een route te maken rond het gedicht ‘Dolen en dromen’ van Ida Gerhardt, welke zich afspeelt in Zutphen.

Vervolgens verdiepte ik me grondig in het leven en werk van Ida Gerhardt en begon met de eerste poëtische wandeling en combineerde zo poëzie met een stukje stadshistorie. Omdat deze combinatie erg aansloeg, maakte ik daarna nog 4 verschillende wandelingen, steeds met een ander thema en aangevuld met gedichten hier rondom. Ook nam ik les om gedichten voor te dragen, volgde enkele jaren de HBO opleiding voor lerares Nederlands en gaf vele lezingen over leven en werk van Ida Gerhardt.

In 2002 ben ik begonnen met het geven van de eerste poëziewandeling in de Hanzestad Zutphen met de titel ‘Dolen en dromen’, rond deze dichtbundel van Ida Gerhardt.

In 2003 volgde er een tweede rondwandeling, ‘Van Godshuizen en Poëzie’, welke een ander deel van de stad belicht en via Gerhardts gedichten, informatie geeft over wat dichterschap is.

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Ida Gerhardt op 11 mei 2005 maakte ik een langeafstandswandeling die van Zwolle naar Kampen voerde. Al lopend via de IJssel kon op diverse plaatsen geluisterd worden naar gedichten uit o.a. de Kampen-tijd van Ida Gerhardt.

In 2007 ontstond een derde wandeling ‘Door de seizoenen heen’, waarin de seizoensgedichten van Ida Gerhardt centraal staan.

Naar aanleiding van een lezing over leven en werk van Ida Gerhardt volgde in 2014 de vierde route: ‘Ida Gerhardt, leven en werk’.

standbeelsNieuw in 2018 en up to date is de wandeling met de titel: ‘Zutphen eert Ida Gerhardt’. Deze wandeling gaat langs alle gedenktekens, nl. plaquettes met (gedeeltes van) gedichten, een muurgedicht, versregels en tenslotte het standbeeld van Ida Gerhardt aan de IJsselkade te Zutphen. Natuurlijk weer met talloze gedichten van haar hand!

Ik organiseer wandelingen voor particulieren, voor leesgroepen, voor poëzieliefhebbers en voor middelbare scholieren. Op 3 juni 2007 nam ik deel aan ‘Gast in Zutphen’, het culturele evenement van de stad.

In 2008 ben ik begonnen met het geven van poëziegastlessen aan middelbare scholieren.

Na meerdere keren te zijn geïnterviewd door RTV Oost, verleende ik begin 2009 mijn medewerking aan het radioprogramma ‘Het Klooster’ van de KRO/RKK. In de uitzending van ‘Het Kloosterspoor’ vertelde ik over leven en werk van Ida Gerhardt.

poortje In 2011 gaf ik les aan de HOVO (Hoge School Voor Ouderen) te Deventer. Daarin stond, naast de dichteres Ida Gerhardt, haar tijdgenoot en mede P.C. Hooftprijs winnares de dichteres M. Vasalis centraal. Naar aanleiding hiervan zijn in 2011 de nieuwe Vasalis routes van start gegaan. De eerste route over M. Vasalis: ‘leven en werk’, werd gevolgd door een tweede route die gaat over ‘leven’, ‘ouderdom’, ‘afscheid’ en ‘de dood’, met voornamelijk gedichten hieromtrent.

In 2012 werkte ik met mijn wandelingen mee aan het evenement ‘Cultuurzomerachterhoek’. Ook gaf ik vele lezingen over het leven en werk van de dichteres Ida Gerhardt.

Elke keer blijf ik vernieuwen, aanvullen en kies ik andere bijpassende gedichten zodat het aanbod van poëziewandelingen, en m.n. de keuze van de gedichten, in beweging blijft.

Tijdens de coronaperiode heb ik me bijgeschoold in ‘close reading’, echter de nadruk van deze poëziewandelingen ligt op het ervaren van de gedichten.